[Bug 256361] New: Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

classic Classic list List threaded Threaded
29 messages Options
12
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] New: Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361

           Summary: Digikam SlideShow use low resolution previews instead
                    of full resolution images
           Product: digikam
           Version: 1.5.0
          Platform: Fedora RPMs
        OS/Version: Linux
            Status: UNCONFIRMED
          Severity: normal
          Priority: NOR
         Component: SlideShow
        AssignedTo: [hidden email]
        ReportedBy: [hidden email]


Version:           1.5.0 (using KDE 4.5.2)
OS:                Linux

I copied a folder (a new album) inside the root Pictures directory with the
file manager and then opened DigiKam to view the photos. Trying to view a
slideshow of the album results in the slideshow of low resolution previews.
I'm a long time DigiKam user and I experienced this problem with 1.5 version
only.
Thanks

Reproducible: Didn't try

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361


Gilles Caulier <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]




--- Comment #1 from Gilles Caulier <caulier gilles gmail com>  2010-11-08 12:54:12 ---
Do you talk about simple sideshow from digiKam core or Advanced Slideshow
kipi-plugins ?

digiKam core slideshow has always used a reduced version with photo. With RAW
we extract embeded JPEG preview. WithJPEG, we use a reduced preview computed by
libjpeg.

It's work like this with preview mode from icon view (F3), and LightTable.

Gilles Caulier

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from goric@trivenet.it
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #2 from Riccardo Gori <goric trivenet it>  2010-11-08 13:11:49 ---
It's the DigiKam simple slideshow, the kipi one works fine.

And the problem is just with one album imported with the new version of
DigiKam. I rotated some images in the preview mode (and I can see them rotated
in kipi-slideshow) but slideshow shows them with the old orientation (the
previews are not updated).

All my old albums looks fine also with DigiKam slideshow, maybe because the
preview resolution is bigger. I didn't find any settings to adjust the preview
resolution to fit my screen's res.

Thanks for your fast response

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #3 from Gilles Caulier <caulier gilles gmail com>  2010-11-08 13:15:41 ---
Sound like a problem with kipi jpeglossless tool.

Can you process a jpeg file and provide file before and after rotation ?

check of course if this processed file has a problem in slideshow...

Gilles Caulier

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from goric@trivenet.it
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #4 from Riccardo Gori <goric trivenet it>  2010-11-08 15:00:53 ---
Created an attachment (id=53245)
 --> (http://bugs.kde.org/attachment.cgi?id=53245)
Screenshot of the problem

Here is a screenshot of the problem (I disabled full size preview on preview
mode).

The upper thumbnail of the photo have the correct orientation, the one shown by
the preview is an old version (i.e. is not rotated).

The slideshow mode shows the same low-resolution and wrong rotation image.

The images are rotated correctly but the preview image is not updated.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Marcel Wiesweg
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #5 from Marcel Wiesweg <marcel wiesweg gmx de>  2010-11-08 18:23:17 ---
So we can rename the bug "previews are not rotated when rotating full image"?

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from goric@trivenet.it
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #6 from Riccardo Gori <goric trivenet it>  2010-11-08 18:38:00 ---
> So we can rename the bug "previews are not rotated when rotating full image"?

My main problem is still the very low resolution of the default slideshow for
the new albums (or am I missing some new settings?).

I'll open a new bug for the previews updating issue.
Thanks

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Marcel Wiesweg
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #7 from Marcel Wiesweg <marcel wiesweg gmx de>  2010-11-08 21:59:35 ---
The slideshow takes the desktop size as suggested preview size. With which type
of photos do you have these problems? Please provide one for testing.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from goric@trivenet.it
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #8 from Riccardo Gori <goric trivenet it>  2010-12-02 21:31:40 ---
The preview size is wrong with 12Mpx photos (4000x3000).
Smaller photos, for instance 10Mpx (3872x2592) or 7Mpx (3072x2304), are
displayed correctly.
I didn't try with bigger photos.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from mvanross@inf.ed.ac.uk
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361


Mark van Rossum <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]




--- Comment #9 from Mark van Rossum <mvanross inf ed ac uk>  2011-01-28 01:41:51 ---
I have a similar problem w. digikam-1.7.0-1.fc14.1.kde46.i686.

That is, the slideshow images are lowres, you can see the jpeg artefacts.

I'm not sure when this bug started.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from reiner.nix@web.de
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361


Reiner Nix <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]




--- Comment #10 from Reiner Nix <reiner nix web de>  2011-11-21 20:38:57 ---
I have a smiliar problem with digikam 2:1.9.0-3+b1 on debian testing since some
versions. It appears only when locally logged into the computer but when
running digikam using X display redirection to another computer (with slightly
higher resolution) the slideshow uses full resolution. Also when using the
extended slideshow the resolution is higher (but the used fonts for text have
no high quality aliasing). My images are 14Mpx jpeg.

This bug occures for all images of my new albums. In addition to the discussed
above, I do not need to rotate the images manually, as my camera has already
set the orientation flag correctly.

Hope this info adds a bit more to get this nasty bug fixed.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #11 from Gilles Caulier <caulier gilles gmail com>  2011-11-22 16:07:01 ---
Which libjpeg you use ?

Can you provide an image sample to test in local (send it by mail or give an
url)

Gilles Caulier

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #12 from Gilles Caulier <caulier gilles gmail com>  2011-12-15 17:36:08 ---
Reiner,

I tested on my computer, using libjpeg 8.0 (Linux Mageia 1.0). No problem about
image quality during slideshow with your image...

The proof :

http://www.flickr.com/photos/digikam/6516701883/sizes/o/in/photostream/

Note : I use dual screens...

Gilles Caulier

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from reiner.nix@web.de
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #13 from Reiner Nix <reiner nix web de>  2011-12-18 22:28:49 ---
Hello Gilles,

thanks for checking this. So we see that it does not depends on the image
quality. Unfortunately this is still present on my pc. Do you have an idea why
the problem occures when running digikam directly on the pc but it does not
occure when forwarding the user interface to another host?

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #14 from Gilles Caulier <caulier gilles gmail com>  2011-12-19 07:06:00 ---
What the difference between computer ? libjpeg ? screensize  ?

Gilles Caulier

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Bugzilla from reiner.nix@web.de
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361





--- Comment #15 from Reiner Nix <reiner nix web de>  2011-12-20 20:03:45 ---
Let me try to describe the different scenarios:

Scenario 1: In the simple case, digikam is running on one host, named accius,
which is - as usual - also the X-Server and directly connected to a monitor.
Here the display resolution is 1280 x 1024 pixel.

Scenario 2: In the advanced case, digikam is still running on accius. But using
the X-Window System, the user interface open its windows on another host, named
vega. This is done using X Window display redirection. Thus vega is running the
X-Server and displaying the windows. The host vega is connected to a flat
screen TV, which is controlled by the regular graphics card of vega. Here a
full HD resolution of 1920 × 1080 pixel is used.

So in both szenarios, the identical digikam installation on the same host is
execured. In the first scenario the displayed image for a slideshow has poor
quality but in the second scenario the slideshow provides the desired good
quality.

I am using Debian Linux using the Testing branch with digikam 1.9.0 which is
build against libjpeg62.

--
Configure bugmail: https://bugs.kde.org/userprefs.cgi?tab=email
------- You are receiving this mail because: -------
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[digikam] [Bug 256361] Digikam SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Paul Boddie
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361

[hidden email] changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
                 CC|                            |[hidden email]

--- Comment #16 from [hidden email] ---
I don't know if people are still following this, but I wrote the following
article recently which appears to describe this bug, or at least it resembles
rather strongly the screenshot attached to comment #4.

http://blogs.fsfe.org/pboddie/?p=784

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[digikam] [Bug 256361] SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361

Gilles Caulier <[hidden email]> changed:

           What    |Removed                     |Added
----------------------------------------------------------------------------
            Summary|Digikam SlideShow use low   |SlideShow use low
                   |resolution previews instead |resolution previews instead
                   |of full resolution images   |of full resolution images

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[digikam] [Bug 256361] SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361

--- Comment #17 from Gilles Caulier <[hidden email]> ---
Git commit 05f67e3f6fe46b37221c7073c4e31b95532b3471 by Gilles Caulier.
Committed on 21/09/2014 at 19:26.
Pushed by cgilles into branch 'master'.

move slideshow info rendering code to dedicated widgets to simplify
implementation in goal to use later a stack of widgets, support zoom feature,
use main digiKam image preview cache, and play video files.
Related: bug 276480, bug 159824

M  +2    -0    CMakeLists.txt
A  +355  -0    utilities/slideshow/slideinfo.cpp     [License: GPL (v2+)]
A  +68   -0    utilities/slideshow/slideinfo.h     [License: GPL (v2+)]
A  +189  -0    utilities/slideshow/slideosd.cpp     [License: GPL (v2+)]
A  +72   -0    utilities/slideshow/slideosd.h     [License: GPL (v2+)]
M  +20   -378  utilities/slideshow/slideshow.cpp
M  +3    -4    utilities/slideshow/slideshow.h

http://commits.kde.org/digikam/05f67e3f6fe46b37221c7073c4e31b95532b3471

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

[digikam] [Bug 256361] SlideShow use low resolution previews instead of full resolution images

Gilles Caulier-4
In reply to this post by Bugzilla from goric@trivenet.it
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=256361

--- Comment #18 from Gilles Caulier <[hidden email]> ---
Git commit cafb796485f835f7ba172452c53edd247446eeb4 by Gilles Caulier.
Committed on 22/09/2014 at 08:58.
Pushed by cgilles into branch 'master'.

use QStackedWidget to show slide image view, slide error view, and slide end
view
Related: bug 276480, bug 159824

M  +3    -0    CMakeLists.txt
A  +96   -0    utilities/slideshow/slideend.cpp     [License: GPL (v2+)]
A  +50   -0    utilities/slideshow/slideend.h     [License: GPL (v2+)]
A  +88   -0    utilities/slideshow/slideerror.cpp     [License: GPL (v2+)]
A  +61   -0    utilities/slideshow/slideerror.h     [License: GPL (v2+)]
M  +16   -0    utilities/slideshow/slideosd.cpp
M  +90   -188  utilities/slideshow/slideshow.cpp
M  +6    -6    utilities/slideshow/slideshow.h
A  +191  -0    utilities/slideshow/slideview.cpp     [License: GPL (v2+)]
A  +77   -0    utilities/slideshow/slideview.h     [License: GPL (v2+)]

http://commits.kde.org/digikam/cafb796485f835f7ba172452c53edd247446eeb4

--
You are receiving this mail because:
You are the assignee for the bug.
_______________________________________________
Digikam-devel mailing list
[hidden email]
https://mail.kde.org/mailman/listinfo/digikam-devel
12
Loading...